Despre Focusing

Home /

Despre Focusing

Focusing-ul

A fost descoperit de către Eugene Gendlin în anii ‘50

într-o perioadă în care studia filosofia în cadrul unui program de doctorat al Universității din Chicago.  Întrebarea de la care a pornit cercetarea sa și prin care s-a dezvoltat Focusing-ul mai departe ca modalitate terapeutică a fost: cum și care este procesul prin care o experiență trăită și simțită poate fi și este mai târziu verbalizată?

Întrebarea pare simplă, având în vedere că este ceva ce facem natural cei mai mulți dintre noi, dar din punct de vedere filosofic aceasta l-a împins pe Eugene Gendlin să caute răspunsuri. Și-a mutat atenția către Departamentul de Psihologie, acolo unde erau deja persoane, clienții și terapeuții lor, care făceau asta tot timpul. Tot acolo l-a întâlnit pe Carl Rogers, unul dintre fondatorii psihologiei umaniste și coordonatorul acelui departament. 

Pentru că în cadrul departamentului Rogers implementase o politică de ‘deschidere și acceptare’ (openness and acceptance), nu era necesar să fi fost student sau absolvent de psihologie pentru a fi parte din echipă. Astfel, după interviul susținut cu Rogers, Eugene Gendlin a devenit parte din departament și tot așa a început și cariera acestuia ca psihoterapeut.

Focusing

Deschidere

Acceptare

Ascultare

Eugene Gendlin a influențat semnificativ cercetarea care se derula în cadrul departamentului venind cu o perspectivă nouă: aceea de a ‘privi înăuntru – ce se întâmplă în client’, și nu doar la interacțiunea exterioară dintre client și terapeutul său. Mai departe tot acest proces s-a transformat într-o cercetare mult mai amplă despre eficacitatea psihoterapiei. Întrebarea ‘care sunt factorii cheie care contribuie și fac ca psihoterapia să funcționeze?’ i-a împins să vizioneze sute de ore de înregistrări ale ședințelor de psihoterapie, ședințe reușite sau nu, și au ajuns la concluzia că răspunsul se află în client.

Au putut chiar să prezică succesul unui proces de psihoterapie încă de la primele ședințe analizând caracteristicile și comportamentul clientului. Persoanele care apelau la psihoterapie și care aveau succes erau acelea care se opreau, făceau pauze, stăteau cu experiența lor și chiar întâmpinau dificultăți în a o descrie. Erau acei clienți care încetineau și dădeau o atenție specială situației în care se aflau, care intrau în contact cu experiența emoțională și corporală a acelei situații și care încercau să o descrie renunțând la căile cunoscute, așteptând să vină o înțelegere nouă despre aceasta.

O altă concluzie a cercetării lor a fost că acei clienți care aveau succes în psihoterapie făceau asta încă din primele ședințe și că nu era ceva ce învățau prin sau în procesul psihoterapeutic și că terapia nu ajuta oamenii să facă ceea ce era nevoie ca aceștia să aibă succes în procesul lor de terapie. A fost un șoc pentru întreaga echipă la acel moment, dar acesta a fost și punctul în care Gendlin a devenit hotărât să îi învețe pe oameni să facă asta: să se oprească, să pună pauză, să între în contact cu experiența și cu sensul simțit despre aceasta și să stea pe acea margine între ce știau despre experiența lor și semnificația nouă despre aceasta, acea margine unde semnificații noi apar, experiențe noi se nasc despre un concret trăit, acolo unde cuvintele se găsesc greu la început, dar care într-un final apar cu înțelegeri noi și descrieri dintre cele mai surprinzătoare.

Interesant este că Focusing-ul a fost mai întâi observat la acei clienți care aveau succes în procesul lor psihoterapeutic. Este un proces natural, uman, care pentru unii oameni este firesc și la îndemână.  Mai târziu, datorită lui Gendlin, a devenit ceva ce a putut și poate fi învățat de către aceia care întâmpină dificultăți în procesarea și simbolizarea experienței lor.

Gendlin a creat o întreagă metodologie și teorie plecând de la ‘filosofia implicitului’. El descria asta ca ‘ce înseamnă să fii în viața, să trăiești’ și că tot ce se trăiește este  permanent în proces și că nu se oprește niciodată. Mereu urmează ceva, altceva, la toate nivelurile: corp, interacțiune, relație.

Așa s-a născut Focusing-ul, ca modalitate de a-i ajuta pe oameni să se oprească și să privească către experiența lor diferit, proaspăt, cu o altă calitate a atenției, care să le aducă noi înțelegeri, experiențe diferite și rezultatele așteptate.

Despre Eugene Gendlin

(25 Decembrie 1926, Viena - 1 Mai 2017, New York)

Eugene Gendlin s-a născut la Viena, Austria, în 1926.

El și familia sa au emigrat în Statele Unite pe când Gendlin era încă un copil. A studiat sub îndrumarea lui Carl Rogers în anii 1950 și a obținut un doctorat în filosofie la Universitatea din Chicago. Teoriile lui Gendlin au avut un impact semnificativ asupra convingerilor și viziunii lui Carl Rogers despre psihoterapie. După absolvire, Gendlin a devenit profesor de filosofie și psihologie la Universitatea din Chicago, unde a lucrat din 1964 până în 1995.

Gendlin a fondat The International Focusing Institute în 1986 pentru a facilita formarea și educația în abordarea Focusing pentru comunitățile academice și profesionale și pentru a împărtăși această practică cu publicul.

Gendlin a fost premiat de numeroase ori pentru dezvoltarea psihoterapiei experiențiale. 

A fost onorat de Asociația Americană de Psihologie (APA) de patru ori.

Divizia Clinică a Asociației Americane de Psihologie i-a acordat premiul „Psihologul profesionist distins al anului” în 1970, în timp ce Divizia Umanistă a APA l-a onorat în 2000, iar în anul următor, Divizia 24 i-a acordat cel mai înalt premiu pentru ‘Contribuții teoretice și filosofice deosebite în psihologie’. A fost distins cu premiul Viktor Frankl din partea Fundației Viktor Frankl Family Foundation în 2008, iar recent a primit premii pentru întreaga carieră atât din partea Asociației Mondiale pentru Psihoterapii Centrate pe Persoană și Experiențiale, cât și din partea Asociației Americane pentru Psihoterapie Corporală.

Gendlin a fost unul dintre fondatorii revistei Psychotherapy: Theory Research and Practice, și autorul mai multor cărți, printre care Experiencing and the Creation of Meaning (1962) și Focusing (1978), care a fost tradusă în 17 limbi. Printre celelalte cărți ale sale se numără Let Your Body Interpret Your Dreams și Focusing-Oriented Psychotherapy.

Institutul Internațional de Focusing pune la dispoziția celor interesați ‘Biblioteca Gendlin online’ care poate fi accesată aici: http://previous.focusing.org/gendlin/gol_primary_bibliography.html