FOT (Focusing Oriented Therapy)

Home /

FOT

Despre FOT

sau Abordarea Terapeutică Focusing

Putem scrie multe sau oferi foarte multe resurse, dar scopul acestei pagini este să prezentăm o abordare care este folosită ca atare de mulți dintre colegii noștri sau ca o metodă de ajutor și de intervenție indiferent de formarea inițială a terapeutului. Și poate că acesta este primul aspect specific care definește această abordare, acela că rămâne deschisă tuturor celor care doresc să o învețe, atât de către specialiștii în sănătate mintală, cât și de cei care vor să o ducă în alte arii de activitate (educație, asistență socială, medicină, etc.), aceștia din urmă fiind ajutați și ghidați în această direcție. Eugene Gendlin, creatorul acestei abordări, a descris asta ca ‘giving therapy away’, spunând că oricine poate învăța și folosi acest proces, ca mai târziu să poată fi adaptat unei anumite nevoi sau profesii.

Focusing-ul nu a fost inventat

Este important să reamintim că Focusing-ul nu a fost inventat, el a fost mai întâi observat la cei care făceau deja asta și întreaga abordare s-a construit pe marginea unui studiu care căuta să răspundă la întrebarea ‘De ce funcționează terapia atunci când funcționează?’ Răspunsul a venit mai târziu și a fost surprinzător. Psihoterapia funcționa pentru aceia dintre clienți care făceau, ceea ce mai târziu a fost numit, Focusing.
Această observație despre succesul terapeutic împreună cu filosofia implicitului și a semnificației prin experiență, au dus mai departe la dezvoltarea unei abordări terapeutice de sine stătătoare.

Focusing ca fiind Psihoterapie Gendliniană

Neil Friedman denumește Abordarea Terapeutică Focusing ca fiind Psihoterapie Gendliniană, așa cum multe dintre abordările terapeutice poartă numele creatorilor lor, și motivează asta menționând limbajul, conceptele și metodologia specifică creată de acesta.

Focusing-ul are un limbaj și un dicționar de concepte specific și folosește termeni precum: ‘felt sense’, ‘felt meaning’, ‘felt shift’, ‘experiencing scale’, ‘focusing attitude’, ‘experiential focusing’, ‘experiential listening’ sau ‘experiential response’, și dincolo de necesitatea traducerii acestor termeni cât mai aproape de semnificația lor, Focusing-ul are o bază filosofică semnificativă și extrem de bogată și un sistem de valori despre om și interacțiune care ghidează acest proces atât de special.

Focusing-ul este un proces

Toată această bază filosofică și teoretică a fost și este susținută de multă cercetare, astfel, atunci când Eugene Gendlin și Carl Rogers au avansat în studiul despre cum anume și ce anume face ca psihoterapia să funcționeze pentru unii și mai puțin sau deloc pentru alții, indiferent de eforturile sau formarea terapeutului,  au ajuns să identifice trei tipuri de căi prin care clienții se raportează la experiență. Două dintre ele au fost denumite ‘drumuri închise’ sau ‘dead ends’ și doar una dintre căi duce către explorarea experienței care mai târziu ajută clientul să se îndrepte către o schimbare durabilă. Această cale este cea a interacțiunii, dar una cu o calitate a prezenței și a ascultării aparte și în care, părțile care interacționează sunt complet neașteptate.

Focusing-ul este un proces, care prin etapele sale (Clearing a Space, Felt Sense of the Problem, Finding a Handle, Resonating handle and felt sense, Asking, Receiving) ajută persoana să între în contact cu corpul și întelegerile înmagazinate de acesta despre experiențe, situații și oameni. Se concentrează pe corpul simțit din interior, mergând până în locul de unde apar lucruri și înțelegeri noi.

Clearing a Space

Felt Sense of the Problem

Finding a Handle

Resonating handle and felt sense

Asking

Receiving

Abordarea Terapeutică Focusing

Focusing-ul adaugă proceselor noastre o conștientizare corporală mai profundă. Prin Focusing sunt aduse la suprafață și conștientizate bucăți de înțelepciune și experiențe personale. Această cunoaștere corporală, acest transfer de informație din inconștient în conștient, este ceva ce orice focuser va experimenta. Dar nu asta este cel mai important efect al acestui proces, ci schimbarea care are loc în felt sense (sensul simțit) și schimbarea care are loc în corp.

Abordarea Terapeutică Focusing sau FOT (Focusing Oriented Therapy), este o abordare experiențială, care aduce corpul ca resursă, loc și spațiu de a fi și cu care se interacționează în cele mai profunde procese. Este o formare în psihoterapie de sine stătătoare pentru mulți specialiști în sănătate mintală, alteori este o specializare folosită de terapeuții formați în alte orientări terapeutice pentru a-și ajuta clienții și pacienții să-și acceseze corpul și înțelegerile pe care acesta le conține și, în unele cazuri, este un instrument folosit de alte categorii profesionale și adaptat nevoilor lor.