„Ce știe corpul și mintea încă nu” de Luiza Ștefan

„Ce știe corpul și mintea încă nu” de Luiza Ștefan

 un articol dintr-o serie despre corp în Focusing

Un poet francez spunea „Cuvintele știu despre noi lucruri pe care noi nu le știm”. M-am gândit adesea la spusele poetului, dar cred că am început să înțeleg cu adevărat pe măsură ce am dobândit abilitatea de a face Focusing. Pentru că Focusing-ul este întâlnirea minunată dintre cunoscut și necunoscut, dintre limbaj și corporalitate, dincolo de gândirea logică, întocmai ca poezia.

Iar cuvintele care știu despre noi lucruri mai mult decât știm noi și la care mă refer în acest articol sunt acele expresii despre ceva ce simțim în corp, cum ar fi: „Mi s-a pus un nod în gât”, „Am ceva pe inimă”, “Am un gol în stomac sau o greutate în piept/pe umeri”, „Mi se strânge inima”, „Am un foc în inimă”. Mai sunt și acele verbe, comparații sau metafore care implică o postură sau o mișcare corporală: „Merg ca pe ouă” sau „în vârful picioarelor”, „parcă sunt pe o coardă întinsă”, „parcă plutesc”, „îmi vine să țopăi, să zbor” sau, dimpotrivă, „am înțepenit”, „mi-a căzut fața”, „m-am scurs tot” ori „m-am topit”.

Astfel de vorbe și multe altele cu referire la senzații, mișcări, stări, folosite într-un mod personal, uneori poetic, au semnificații individuale și spun despre noi mai mult decât ne gândim noi cu rațiunea noastră să formulăm. Ele nu sunt alese printr-un proces de gândire, ele sunt simțite, nu gândite, ele vin, mai spontan sau mai lent, și exprimă întotdeauna felul în care o experiență personală rezonează la nivel corporal.

Care este legătura cu Focusing-ul? Corpul, o să răspund scurt. Iar explicația mai lungă este aceasta: corpul – în viziunea lui Eugene Gendlin, cel care a creat Focusing-ul – este cel care înțelege global și dă sens situațiilor, experiențelor, interacțiunilor. Corpul știe de ce simțim un gol în inimă sau în stomac, înainte ca noi să ne gândim la asta și eventual să găsim o explicație. Corpul nostru simte imediat când am intrat într-o încăpere în care plutește în aer tensiunea ori când o persoană cu care ne-am întâlnit este agreabilă sau nu, de încredere sau nu. El prelucrează rapid și fin toate informațiile încă înainte ca noi să analizăm cu mintea conștientă care sunt cauzele, efectele, logica din spatele unor senzații ori stări vagi.

Corpul ne oferă un „Felt Sense”– expresie greu traductibilă în română – ceea ce înseamnă că el poate să ne arate cum simte și înțelege o anume întâlnire, întâmplare, un anume gând sau o anume amintire. Iar acest „Felt Sense” poate fi redat și printr-o expresie din registrul celor exemplificate mai sus. „Felt sense”-ul care vine în corp când facem Focusing este punctul de plecare în acest proces de clarificare a ceea ce simțim. Cu alte cuvinte, dacă „mă apasă ceva”, prin Focusing pot să aflu ce este acolo cu adevărat și ce am de priceput eu din acea apăsare. De la „Felt Sense”-ul descoperit în corp începem să explorăm această înțelepciune interioară care ne arată că de fapt noi știm ceea ce nu credeam că știm. Trebuie doar să ne creăm timp să intrăm în acest spațiu interior și să-l luminăm cu atenția noastră.

Cum este posibil să ne lăsăm ghidați de corp în acest proces de conștientizare? Pentru a înțelege ce stă la baza Focusing-ului, să ne apropiem de felul în care Gendlin a văzut corpul și pe care el l-a rezumat astfel: corpul este una cu persoana, nicidecum separat, este situațional, este în interacțiune, ca parte a unui sistem, este ca o plantă și implică întotdeauna energia care duce viața mai departe.

 Vom continua explicarea viziunii lui Gendlin despre corp într-un articol ulterior.

Tags :
Share This :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutati